یادتون هست چند سال پیش یک ویدیو در فضای مجازی اومده بود که میگفت معتادا نمیگیرن؟
ویدیوی چندسال پیش حاوی نکات اشتباه زیادی بود
اما جدا از اون ویدیو اگر بخواهیم درمورد اعتیاد صحبت کنیم. باید بگیم:
اعتیاد در واقع یک بیماری محسوب می شود که می تواند به شکل های مختلفی در فرد معتاد بروز پیدا کند.
هر فرد در طول زندگی خود ممکن است به عوامل مختلفی معتاد شود.
عوامل دخیل در اعتیاد:
- مواد مخدر
- بازی های کامپیوتری
- دخانیات و مشروبات الکلی
- و أنواع داروهای اعتیاد آور مانند داروهای آرام بخش باشد.
هر عامل داخلی (مثل یک رفتار) یا خارجی ( مثل یک دارو) که شمارو از حالت طبیعی خودتون خارج می کند دراصل شمارو در مسیر اعتیاد قرار داده است.
اعتیاد عاداتی را به ما تحمیل می کند که می تواند به لحاظ روحی و یا جسمی برای ما مضر باشد.
افراد چگونه معتاد می شوند؟ مراحل اعتیاد چیست؟
از هر فرد معتاد که در طول زندگی اش سوال می کنید همواره وجود یک دوست ناباب را برای شروع اعتیاد خود بهانه می کند.
این دوستان ناباب در اصل همان عواملی هستند که باعث تشویق یا کنجکاوی شخص برای رفتن به سمت اعتیاد می شوند.
ورود به چرخه اعتیاد همانند ورود به یک چاه بی انتهاست. از لحظه ای که شخص به هرنوع ماده مخدر یا رفتار اعتیاد آور گرفتار می شود. میل به افزایش مصرف و بیشتر انجام دادن آن رفتار در فرد ظهور می کند. در عین حال در این مرحله فرد با خود درگیر شده و دچار شرایطی از قبیل شک و تردید می شود. فرد معتاد در این مرحله می داند که کار اشتباهی را مرتکب می شود اما میل به افزایش مصرف مقاومت او را برای مصرف ضعیف می کند.
بعد از مدتی درگیری در نهایت فرد به طور رسمی یک معتاد محسوب می گردد. در این مرحله دیگر ترک اعتیاد یک شبه امکان ندارد. ترک اعتیاد برای یک معتاد سندروم محرومیت را به همراه می آورد. اینجا همان نقطه ای است که بازگشت از آن نیازمند أراده جدی و تصمیم واقعی به ترک اعتیاد دارد.
راه های تشخیص اعتیاد – چگونه اعتیاد را تشخصی دهیم؟
اساس اعتیاد برپایه وابستگی چه از نوع جسمی و چه از نوع فکری می باشد. هر فردی که به یک عامل اعتیادزا وابسته است نمی تواند بدون وجود آن عامل به راحتی با خانواده و دوستانش معاشرت کند. میل به مصرف مواد درهر شرایطی و به هر شکلی فرد معتاد را به انسانی گوشه گیر و به دور از اجتماع تبدیل می کند. به مرور زمان این اعتیاد تاثیر منفی خود را در تمامی جنبه های شخصیتی فرد نمایان می کند.
چه عواملی بر اعتیاد تاثیر مثبت دارند؟
موارد زیر به عنوان عوامل اصلی اعتیاد اشخاص شناخته می شوند. در کشیده شدن یک فرد به اعتیاد ممکن است بیش از یک عامل دخیل باشد.
نقش خانواده در اعتیاد:
اعتیاد هم مانند هر مشکل دیگری می تواند ریشه های خانوادگی داشته باشد. وجود یک پدر و یا مادر معتاد قطعا تاثیر مهمی در به اعتیاد کشانده شدن فرزند خواهد داشت. والدین به طور طبیعی الگوی فرزندشان هستند پس اگر آن ها درگیر اعتیاد باشند نمی توان از فرزند انتظار داشت که به طور طبیعی از والدین خود پیروی نکند.
رابطه سن و اعتیاد:
در زندگی هر شخص برهه های زمانی حساسی وجود دارد. یکی از این برهه های زمانی دوران نوجوانی و جوانی است. در این دوران حساس وجود افراد گوناگون در دایره روابط اجتماعی نوجوان و یا جوان که ما آنهارا تحت عنوان معروف دوست ناباب می شناسیم باعث می شود که شخص به سمت اعتیاد سوق پیدا کند.
اختلالات فردی و اعتیاد:
اختلالات فردی مانند اختلال شخصیت ضداجتماعی به عنوان یکی از عوامل اعتیاد در بین روان شناسان معرفی می گردد.
افرادی که به این اختلال دچار هستند تمایل به اسیب رساندن به خود و اجتماع دارند، آنها گوشه گیر هستند و با جامعه اطراف خود به درستی معاشرت نمی کنند. این قبیل افراد پتانسیل بالایی برای رفتن به سمت اعتیاد دارند و به نوعی از اختلالات شخصیتی خود با پناه بردن به اعتیاد فرار می کنند.
اعتیاد قاتل جسم افراد است. عوامل جسمی اعتیاد:
اعتیاد به جسم فرد آسیب های فراوانی می رساند. از آلودگی دندان ها تا ضعف قوای جسمانی و جنسی و کاهش شدید وزن همگی از اثرات اعتیاد بر بدن انسان می باشد.
اعتیاد دستگاه گوارش را دچار اختلال می کند. بر کبد و کلیه و قلب تاثیر منفی دارد و حتی بر پوست و ناخن انسان هم تاثیر منفی دارد.
بسیاری از بیماری های نوظهور مانند أنواع سرطان و سکته های قلبی نیز می توانند به علت اعتیاد ایجاد شوند.
عوارض روانی اعتیاد:
اعتیاد صرفا عوارض جسمی ندارد بلکه به روان فرد هم آسیب می رساند. آسیب های روانی اعتیاد عمدتا در روابط اجتماعی افراد بروز پیدا می کند.
- بی توجهی فرد به مقررات عمومی جامعه
- از بین رفتن احساس مسئولیت
- إحساس تنهایی و بی کفایتی و بی قراری دائمی
- اختلال در خواب و کاهش کیفیت خواب فرد
ترک اعتیاد :
کمپ ها و کلینیک های ترک اعتیاد زیادی وجود دارد که دارای مجوزهای رسمی سازمان بهزیستی هستند و در آنجا با درمان های دارویی و روانشناسی و بازپروری میتوانند به مرور زمان به جامعه باز گردند.
علاوه بر این ها تحقیقات زیادی انجام شده است و پی بردند که خانواده نقش مهمی در اعتیاد فرزندان دارد.
الگوی نامناسب به عنوان والدین برای فرزندان ٫ میتواند سبب اعتیاد آن ها شود یا طلاق و جدایی والدین از هم نیز میتواند تاثیرگذار باشد .
روانشناسی اعتیاد از دیدگاه های مختلفی اعتیاد را بررسی میکند مثل دیدگاه روانشناختی که میتواند به عنوان یک الگوی رفتاری و نتیجه ی فرآیندهای ذهنی و عاطفی فرد را مورد بررسی قرار دهد . از دیدگاه روانشناسی اجتماعی نیز میتواند عوامل محیطی ٫ فرهنگی و ارتباطات انسان با محیط اجتماعی اش که دارای اهمیت زیادی است بررسی کند مثلاً اینکه کلمه اعتیاد یک جرم است یا بیماری اختلافات زیادی بوده است.
اگر شما و یا نزدیکانتان به نوعی گرفتار اعتیاد هستید می توانید از خدمات مشاوره روانشناسی اعتیاد در کلینیک تخصصی داریا استفاده کنید.